Een frozen shoulder, in het Nederlands ook wel een stijve schouder genaamd, wordt zo genoemd omdat de schouder erg stijf is. Het betekent dus niet dat de schouder erg koud of daadwerkelijk bevroren is. Wanneer je een ontsteking in het gewrichtskapsel van 1 van je schouders krijgt, kun je last krijgen van een frozen shoulder. Dat komt doordat er door de ontsteking een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel ontstaat. Hierdoor kun je zeer pijnlijke klachten krijgen waar je nog lang last van kunt hebben.
Welke klachten kun je krijgen door een frozen shoulder?
Zoals we hierboven al benoemden, kun je erg pijnlijke klachten krijgen waar je ook lang last van kunt hebben. De klachten die je door een frozen shoulder kunt krijgen, zijn:
Je hebt pijn in je schouder, wat kan uitstralen naar de bovenarm;
De pijn wordt steeds heftiger;
Een stijve schouder;
Je hebt eerst alleen pijn bij het maken van bewegingen, maar later ook als je niets met de arm doet;
Het kan vooral pijnlijk zijn om je arm omhoog te houden.
De verschillende fases van een frozen shoulder
Hoe heftig de klachten worden ervaren, is bij elke patiënt anders. Iemand die last heeft van een frozen shoulder, loopt echter wel zo goed als altijd 3 fases door. We benoemen ze hieronder.
Fase 1: de invriesperiode
Dit is de periode waarin je als patiënt als eerste last krijgt van de schouder. In deze periode wordt de pijn steeds erger. In deze fase is het vooral zo dat wanneer je op de schouder ligt, je veel pijn kunt ervaren. Wanneer je overdag de arm niet zoveel gebruikt, zul je minder last hebben van pijn. Hierdoor hebben veel patiënten in deze beginfase niet door dat ze last hebben van een frozen shoulder en ondernemen ze doorgaans ook nog geen actie.
Fase 2: de bevroren periode
Tijdens de bevroren periode zijn de pijnklachten al een stuk erger dan in fase 1. In deze fase zul je continu pijn ervaren in de schouder. Zelfs de kleinste bewegingen kunnen enorm pijnlijk zijn. Wanneer je als patiënt in de eerste fase nog geen actie hebt ondernomen, doe je dat wel in deze fase. De pijn is namelijk over het algemeen zo goed als ondragelijk geworden.
Fase 3: de ontdooifase
Meestal trekt een frozen shoulder vanzelf weer weg. Wanneer dat gebeurt, wordt dat de ontdooifase genoemd. Naast dat de pijnklachten afnemen, wordt de schouder ook minder stijf. Het kan echter nog wel een poosje duren voordat je de arm weer helemaal goed kunt bewegen.
Kan bij een frozen shoulder acupunctuur helpen?
In de Westerse Geneeskunde is het heel normaal om een frozen shoulder op de natuurlijke manier te laten verdwijnen. Er is in de Westerse Geneeskunde zelfs nog geen goede behandelmethode gevonden. Daarom wijken veel mensen die last hebben van een frozen shoulder uit naar andere behandelmethoden, zoals acupunctuur.
Bij een frozen shoulder kan acupunctuur namelijk goed helpen. Door het zetten van hele dunne, kleine naalden op bepaalde punten in het lichaam, worden er lichaamseigen stofjes aangemaakt die de pijn kunnen verminderen. Door de acupunctuur wordt de pijn minder, waardoor je de schouder weer steeds beter kunt bewegen.